7 jasných důvodů, proč expati chtějí do Čech

Co expaty na Praze a Čechách tolik láká a čeho si nejvíc cení?

Alena

Written by Alena Published on 01.10.2019 14:34:02 (updated on 01.10.2019) Reading time: 4 minutes

Máte také pocit, že už v Praze o češtinu skoro ani nezavadíte? Není divu, když se stala doslova baštou a desátou nejlepší světovou destinací pro expaty, kteří k nám míří v rekordních počtech. Co je k nám táhne? My máme jasno. Tady je 7 důvodů, proč expati Prahu a Čechy milují a na které je nalákáte do firmy i vy.

Na ulicích pohoda a klid

A row of apartment buildings in Prague, Czech Republic

Věděli jste, že Praha je jednou z nejbezpečnějších metropolí v Evropě? Sever NUMBEO si vzal na mušku 50 evropských měst a Praha v průzkumu obsadila přední místa. V noci je tu dokonce bezpečněji než například v Paříži, Stokholmu nebo Bruselu za denního světla. V celé ČR je velmi nízké riziko teroristických útoků a válečných konfliktů. Tento fakt haje zásadní roli v rozhodování, hlavně pro rodiny s dětmi.

Perfektní MHD a spoj do 5 minut

Prague, Czech Republic - March 20, 2017: People waiting for the subway at Andel metro station


Pokud jste už sami zkusili v zahraničí a evropských metropolích cestovat, dostupnost a infrastruktura české dopravy je jednou z prvních věcí, po které se vám začne v cizině stýskat. Aby také ne, pražské hromadné dopravě patří podle loňského šetření společnosti ARTHUR D. LITTLE sedmá příčka na světě. Celkově si dopravu v Praze chválí až 95 % expatů. Pro mnoho z nich je to velký luxus, že se dostanou rychle a bezpečně, komkoli potřebují.

Rodinná idylka

Summertime in the countryside. Silhouettes of the family with dog on the trip at the sunset.

FEATURED EMPLOYERS

Než si s někým za zahraničí plácnete, určitě se vás zeptá: „A co rodina?“ Česká republika si v tomhle ohledu vede skvěle. Až 90 % respondetů průzkumu Expat Insider se na Čechách líbí, že netráví celý den v práci a mají také čas na svou rodinu. Češi tradičně chodí dříve do práce a také z ní dříve dorazí domů, což má na atmosféru v rodině, která se usazuje v cizí zemi, velký vliv. Když k tomu připočtete volné víkendy a až čtyřletou mateřskou dovolenou, máte další neprůstřelný argument.

Nuda? Tu Praha nezná

V Praze se rozhodně nudit nebudou. Spousty možností, jak trávit aktivně volný čas, najdou na každém druhém rohu. Divadla, kina, fitcentra, hřiště, galerie, kluby jsou rozesety po celém městě a to by bylo, aby si někdo nevybral. A skvělé je, že i děti budou mít o zábavu postaráno. Síť zušek, domečků, sportovních klubů a dalších volnočasových center je doslova světový unikát a expati v Česku jsou z ní nadšení.

V kvalitě a dostupnosti zdravotnictví jsme na špici

Young interns listening to doctor's lecture during medical conference

Že se u doktora nic neplatí? A dokonce ani u specialistů? Tak to bude rozhodně pro většinu expatů velká novinka. V mnoha zemích musíte sáhnout hluboko do kapsy, aby se na vás lékař jen podíval. Díky povinnému zdravotnímu pojištění tohle v Čechách odpadá a s tím i strach, že si ošetření nebudou moct dovolit. Schválně, věděli jste třeba, že sanitka má u nás jeden z nejkratších dojezdových časů v Evropě? I to je může zajímat. Zdraví je pro většinu lidí to nejdůležitější, v ČR tak budou mít jistotu, že se o ně někdo dobře postará.

Život na vysoké noze


V zahraničí buď můžete přežívat, nebo si užívat. Praha se podle statistik krčí až na 193 místě podle výše měsíčních životních nákladů. Jaké překvapení to pro ně bude, když jim po zaplacení nájmu zbyde ještě dost nejen na jídlo, ale i koníčky a zábavu? Rozhodně nezapomeňte zmínit, že návštěvy restaurace se nemusí bát jak čert kříže, protože ta peněženku nezrujnuje, stejně jako ostatní služby. A to nemluvíme o cenách alkoholu.

Česká kultura není jen pivo

Hluboká Castle via Wikipedia / @romanhorak
Hluboká Castle via Wikipedia / @romanhorak

České pivo znají skoro všichni. O to víc jej budou chtít vyzkoušet, až zjistí, že zajít si na něj do hospody stojí jen pár korun. Pivem ale rozmanitost české kultury rozhodně nekončí. Sama Praha se pravidelně umisťuje mezi dvacítkou nejkrásnějších měst na světě a uhrane svou architekturou a atmosférou. Mimo Prahu Česká republika nabízí mnoho nádherných a pohádkových míst s hrady a zámky, které ožívají díky různým akcím. Tak kdo by pak nechtěl žít v zemi osobitého humoru a Antonína Dvořáka, Franze Kafky, Milana Kundery, Václava Havla nebo Jaromíra Jágra.

Tyto informace vám přináší server Expats.cz který již 19 let uveřejňuje pracovní nabídky pro expaty v Praze a dalších městech ČR.

Would you like us to write about your business? Find out more