5 nejchutnějších pražských žebírek

Šťavnatá, uzená a dinosauří velikosti – tyhle restaurace zvládají žebra na sto procent

Nick Young

Written by Nick Young Published on 01.03.2014 07:00:00 (updated on 01.03.2014) Reading time: 4 minutes

Běžná nebo baby back, grilovaná nebo pečená… Sice to zní všechno jinak, ale stejně se pod výčtem přídavných jmen skrývá výborná mastná chuť. Ať si dáte jakýkoli druh žeber, můžete si být jisti, že v Praze budou znamenitá. Zdejší šéfkuchaři prostě vědí, jak zatočit s vepřovým. Což vám dává možnost si v pražských restauracích vybrat z fantastické nabídky ve chvíli, kdy dostanete chuť se zřídit křehkým šťavnatým žebrem.

Variant vepřových žeber existuje spousta, v České republice se ale nejčastěji setkáte se třemi druhy. Jsou jimi: pečená žebra, která se naloží do marinády a pečou se pomalinku tak dlouho, dokud se samy nerozpadají na kousky; grilovaná žebra, která mají mírně načernalou a křupavou kůžičku s nezaměnitelným kouřovým aroma z grilu; a nakonec žebra uzená, která jsou spíš sušší a bez omáčky, takže v každém soustu výrazněji vynikne chuť vepřového. Ať už dáváte přednost čemukoli, v Praze máte z čeho vybírat. Když ale přijde na lámání žeber, několik restaurací přeci jen vyčnívá z davu.

Mlsnej Kocour na Náměstí míru je bzučící podnik, který si zdejší oblíbili hlavně díky masivní osmi set gramové míse žeber za 189 korun. Obří porce krátkých žeber grilovaných v nasládlé a lehce pikantní marinádě vytváří šťavnaté kombo masa a tuku, který se rozplývá na jazyku. Pokusy sníst celý talíř v jednom člověku by se mohly setkat s neúspěchem v podobě návštěvy hrobníka nebo úpadkem do potravinového kómatu. Mějte se radši na pozoru, jedlíci! Pokrm je ozdoben trochou čerstvých mrkví a řapíkatého celeru, asi abyste neměli pocit viny z masožravého přejídání.

5 nejchutnějších pražských žebírek

Chapadlov Nuslích je dalším místem, kde vám vnutí 750 gramů pečených žeber (za 185 Kč). I z takové obří porce lze ale jasně rozeznat, s jakou péči šéfkuchař žebra připravoval. Věnoval čas třeba odstranění masíčka z jejich špiček. Nejen, že to líp vypadá, ale také vám to dopřeje čistší stravovací zážitek, protože vzniknou jakési rukojeti, za které žebra můžete držet. Chapadlo je taky jediná restaurace v Praze, která nabízí opravdová „baby back žebra“. To jsou taková menší žebírka, s mnohem lahodnějším masem mezi kostmi. Božsky žravý zážitek je tak jednoznačně zaručen.

5 nejchutnějších pražských žebírek

Chudoba je stylová hudební restaurace, kde vám při jídle do uší vytrubuje soul nebo klasický rock. Návštěvu doporučuju právě kvůli příjemné atmosféře, ale taky díky obrovské 800 gramové porci pečených žeber (219 Kč). Vybrat si můžete ze dvou marinád – buď sušší grilovací, nebo naopak vlhčí medovou chilli omáčkou. Žebra jsou jemná, mají tu správnou kombinaci šťavnatého tuku a jemného masa, která od kosti odpadne hned, jak s ním trochu zabojujete vidličkou. Servírována byla s příjemnými rekvizitami v podobě čerstvě mletého křenu a nóbl hořčice. (Důležitá informace pro kořenící nadšence.)

5 nejchutnějších pražských žebírek

BBQ U Davida je jedinečné a útulné grilovací místo v hlubinách Prahy 10 Uhříněvsi. Ochutnat texaská „baby back“ žebra (145 Kč) šéfkuchaře Davida Neposkvrněného rozhodně stojí za cestu autem z centra. Zdejší hlava kuchyně marinuje žebra ve speciální domácí štiplavé BBQ omáčce a griluje je na venkovním grilu, takže ať si je objednáte kdykoli, vždycky v nich ucítíte trochu léta. Porce je velká tak akorát 450 gramů, což vám dává možnost si na pochoutce pochutnat, aniž byste si na konci hodování museli dát šlofíka.

AGENCY PROPERTIES

Apartment for rent, 1+KK - Studio, 29m<sup>2</sup>

Apartment for rent, 1+KK - Studio, 29m2

Tusarova, Praha 7 - Holešovice

Apartment for sale, 4+1 - 3 bedrooms, 153m<sup>2</sup>

Apartment for sale, 4+1 - 3 bedrooms, 153m2

Italská, Praha 2 - Vinohrady

Apartment for rent, 4+kk - 3 bedrooms, 106m<sup>2</sup>

Apartment for rent, 4+kk - 3 bedrooms, 106m2

Matějská, Praha 6 - Dejvice

Apartment for rent, 1+1 - Studio, 41m<sup>2</sup>

Apartment for rent, 1+1 - Studio, 41m2

Habrová, Plzeň - Východní Předměstí

5 nejchutnějších pražských žebírek

Jiný Stav najdete blízko I. P. Pavlova a opět tu nabízí porce typické pro Prahu, tedy 750 gramové provedení žeber za 219 korun. Servírované jsou „barbarsky“ na dřevěném prkénku s nádherně minimalistickou zeleninovou přílohou. Tahle žebra se svou chutí vymykají typické pražské nabídce. V marinádě je totiž hodně výrazná sójová omáčka. Maso sice neodpadalo samo z kosti, i tak ale bylo dobře připravené – zvenčí křupavé a zevnitř šťavnaté. Silná chuť sojovky a (ne)zdravá velikost porce z toho dělají jídlo pro dvě osoby. Nasytí a naplní příjemnou vepřovou dobrostí.

5 nejchutnějších pražských žebírek

**

Náš seznam není v žádném případě všeobsažný. Dejte nám vědět, kam si zajít obalit prsty omáčkou!

Would you like us to write about your business? Find out more